Näin teetät onnistuneen remontin
Tänään ajattelin kirjoittaa mitä ovat avaimet onnistuneeseen remonttiin – silläkin uhalla, ettei oma projektimme ole vielä maalissa enkä ole vielä varma, miten onnistunut siitä tulee heh. Onnistunut tarkoittaa ainakin minulle paitsi esteettistä myös toimivaa lopputulosta suunnitellussa aikataulussa ja ennen kaikkea budjetissa. Visuaalisesta puolesta en ole huolissani enkä funktionaalisuudestakaan, mutta tulevat viikot näyttävät, miten paljon menemme yli budjetin.
Tämä on nyt kolmas asunto, jonka teen/teemme kokonaan uusiksi. Ja paino sanalla kokonaan – kaikki asunnon pinnat on kaluttu alkuun niin puhtaiksi kun mahdollista. Eli seiniä on kaatunut, katosta ja seinistä on poistettu lukuisia tapettikerroksia ja kasa huteraa laastia, kaikki vanhat kiintokalusteet on poistettu, kaikki sähköt uusittu, lattia uusittu, jne. jne.. (Tosin edellisessä emme päässeet uusimaan kylpyhuonetta kuin kalusteiden osalta, sillä taloyhtiön putkiremontti oli juuri päättynyt kauppoja tehdessämme.) Ja kirjoitan kokemuksista nimenomaan tilaajan eli remontin teettäjän näkökulmasta. Olisi ihana päästä käärimään hihat ja oppia lisää itse tekemällä, mutta massiivisen remontin ja vaativan työn yhdistäminen – etenkin nyt taaperon kanssa – on täysin mahdoton yhtälö.
No mutta aloitetaan.
Hanki muistikirja. Ihan ensimmäiseksi kannattaa hankkia hyvä kovakantinen note book, joka kulkee mukanasi kaikissa remonttiin liittyvissä tapaamisissa, työmaalla jne. Se on kullanarvoinen siinä vaiheessa, kun yrität miettiä mitä sovittekaan esim. aikatauluista työmaapalaverissa muutama viikko sitten.
Laadi realistinen budjetti. Mikäli remontti on vähänkään suurempi, Excel on paras ystäväsi. Budjetti oli ensimmäinen asia jonka tein – itse asiassa jo ennen asunnon ostoa. Remonttibudjetti on huonokuntoista asuntoa hankkiessa niin valtava, että se oli luonnollisesti huomioitava jo koko rahoituskuvioita miettiessä.
Meillä oli hyvin vastaava remonttikokemus neljän vuoden takaa, joten budjetin tekeminen oli varsin varmalla pohjalla, sillä olin kirjannut sen kaikki toteutuneet kulut varsin tarkasti. Silti olemme nyt noin 15% yli tavoitebudjetin (eikä tämä sisällä vielä edes viivästyksestä tulevia lisävuokria). Ylitys koostuu pitkälti kylpyhuoneremontista, josta meillä oli vähemmän kokemusta. Arvokkaita LVI-tunteja on palanut ennakoitua enemmän ja design-hanat ym. ovat penteleen arvokkaita.
Ensikertalaisen kannattaa googlailla, lukea blogeja, kysellä työmiehiltä ja rakennustarvikeliikkeiltä sekä etenkin tuttavilta, joilla on vastaavaa kokemusta. Ns. piilokustannuksia syntyy esim. jätelavasta, kaatopaikan jätemaksuista, erilaisista luvista ja tarkastuksista. Voisin mahdollisesti tehdä tästä joskus oman postauksensa, jos olette kiinnostuneita.
Suunnittele. Hyvä suunnittelu on onnistuneen remontin ehkä tärkein tekijä. Eli varaa alkuun tarpeeksi aikaa sille, että ehdit huolella miettiä kaiken mahdollisimman tarkasti ennen kuin edes pyydät tarjouksia. Minimissään kuukausi, olisi oma ohjenuorani. Suunnitelmien vaihtaminen kesken remontin tuo aina lisäkustannuksia ja viivästymisiä.
Kokemukseni mukaan ihmiset eivät yleensä ymmärrä, miten tarkkaan remonttisuunnitelmat tulisi tehdä. Ajatellaan esimerkiksi, että kalusteiden ja kaakeleiden valitseminen kylpyhuoneeseen riittää. Ja toki silläkin pärjää, jos ei ole niin tarkka lopputuloksesta. Mutta jos haluaa, että kaikki toimii täydellisesti, jokainen yksityiskohta on mietittävä itse. Esim. kylpyhuoneessa laattojen ladontasuunnitelma tai mistä kohdasta pesualtaan ja pesukoneen putket tuodaan, mille korkeudelle valokatkaisin tulee, kuinka kauas ovenpielestä jne. jne. Yksityiskohtia on miljoona!
Huolellinen remonttisuunnitelma on myös hyvän tarjouspyynnön perusta. Mitä enemmän saat paketoitua laajaan urakkaan, sitä kustannustehokkaampaan remonttiin todennäköisesti päädyt. Eli kirjaa tarjouspyyntöön pienimmätkin yksityiskohdat esimerkiksi ikkunoiden tiivistämisestä alkaen.
Ei oikoteitä. Jos haluat laadukasta jälkeä, työt pitää tehdä perusteellisesti. Juuri yhdellä ystävällä syntyi valitettava tilanne, jossa vanhoja lohjenneita smyygejä oli yritetty paikata tasoitteella, ja jo pari kuukautta remontin jälkeen ne lohkesivat uudelleen. Eli kaikki vanha aines katosta, seinistä, ikkunoista, smyygeistä jne. pois – ainakin, mikäli pinnoissa on entuudestaan halkeamia. Keljuttaa, kun en älynnyt proaktiivisesti korostaa tätä heille etukäteen. :( Mutta toki kannattaa käyttää maalaisjärkeä tässä. Jos pohjat ovat hyvät, niin tietysti niitä tulee hyödyntää.
Palkkaa ammattilaiset ja valitse ne huolella. Remonttisi onnistuminen on (hyvän suunnittelun lisäksi) eniten kiinni siitä, miten hyvin onnistut työmiesten valinnassa. Hyvien työmiesten kanssa kommunikaatio toimii, kädenjälki on huolellista eikä aikaa (ja rahaa) mene korjailuun ja työt edistyvät sovitussa aikataulussa. Joten tiedustele tuttavilta suosituksia. Halvin hinta ei todellakaan tarkoita aina edullisinta kokonaiskustannusta.
Tee hyvät sopimukset. Lähes kaikki remonttimiehet yrittävät ehdottaa ensin tuntipohjaista hinnoittelua. Siihen ei kannata lähteä, kun hyvin spesifeissä töissä. Meidän kokemuksen mukaan sähkö- ja putkiemiestä ei saa kuin tuntitaksalla, mutta ns. perusremonttiin kuuluvat työt kannattaa neuvotella kokonaisuuksina. Ainakin meillä tämä on ollut ainoa toimiva vaihtoehto, kun ei itse ehditä työmaalla olla. Urakkatyö kannattaa pilkkoa pienempiin kokonaisuuksiin, joista maksetaan valmistumisen mukaan. Itse olen ollut tässä liian höveli, ja nyt projektin loppuvaiheessa se aiheuttaa turhaa lisästressiä, kun kassa on kohta käytetty eikä valmista vielä ole. Tärkeä oppi itsellenikin mahdolliseen seuraavaan projektiin.
Jatkossa tulen määrittämään sopimuksessa myös ns. vähimmäistuntimäärän, joka työmaalla tulee olla ja kuinka monta henkeä remonttia edistää. Meidän edellisessä projektissa miehet tekivät kymmentuntista päivää; nykyisessä kymmenestä neljään. Joten ero projektin kestossa on myös melkoinen. Maksamme suhteellisen arvokasta vuokraa tällä hetkellä, joten useamman kuukauden ylimääräisestä odottelusta tulee viisinumeroinen hintalappu.
Alalla käytetään yleisesti sakkomaksuja viivästyksistä. En ole itse kuitenkaan kokenut niitä reiluiksi pienten tekijöiden kanssa toimiessa, sillä remontin keston arvioiminen on yleensä vaikeaa. Mutta harkitkaa toki näitäkin.
Vieraile työmaalla. Mitä useammin työmaalla käyt, sen parempi. Edellisen projektin etenemistä seurasimme lähes päivittäin. Nyt olen pystynyt käymään asunnolla (työkiireiden takia) vain pari kertaa viikossa; joskus vain kerrankin. Lisäksi pidämme yhteyttä puhelimitse ja sähköpostitse.
Työmaavisiiteillä tsekkaan aika mitä viikon aikana on tehty, vastaako kaikki alkuperäisiä suunnitelmia, suunnittelen tulevaa ja jätän ohjeita. Otan myös valokuvia kaikesta, mikä on jäämässä piiloon. (Esim. kattorakenteista, sähköjohtojen vedoista jne.)
Hyödynnä vertaistuki. Tämä projekti on ensimmäinen, jossa olen kääntynyt Facebookin remonttiryhmän, Raksakimppa Uusimaa, puoleen. Olen laittanut sinne kysymyksen jos toisenkin ja saanut aina lukuisia asiantuntevia vastauksia. Toki vastuu vastausten paikkansapitävyydestä jää aina lukijalle eli sokeasti niihin ei kannata luottaa. Mutta vastauksissa on monesti tuotu huomioon seikkoja, joiden ansiosta olen pystynyt käymään strukturoidumman keskustelun työmiesten kanssa eri vaihtoehdoista. Kiitokset vielä tätäkin kautta kaikille ystävällisille kommentoijille!
Jäikö jokin asia mietityttämään? Jätä rohkeasti alle viestiä! Ja siellä ruudun toisella puolella on monia remontoijia myös, joten olisi ihana kuulla, mitä te lisäisitte listaan!
Rentouttavaa sunnuntaita!