Terveiset saaresta! Palaan merimaisemiin ja mökkitunnelmiin joku toinen kerta, tänään megapostaus ”baby gearista” eli piiiiitkä listaus kaikista tavaroista, joita olemme pikkuiselle hankkineet.
Pähkäilin itse melkoisesti äitiyslomani alettua mitä kaikkea pikkuiselle tulisi hankkia. Tavaravalikoima (verkko)kaupoissa on melkoinen, joten kaikkea ei voi ostoskoriin klikata. Toisaalta halusin olla mahdollisimman hyvin valmistautunut etukäteen, sillä aavistelin ensiviikkojen olevan intensiivisiä. Joten mitä kaikkea vauvalle tulisi ostaa? Ja miten paljon kaikki mahtaisi kustantaa..?
Apua hankintalistan laatimiseen sain rakkaalta ystävältäni, kahden tyttölapsen superäidiltä Heliltä sekä naapuriltani Leenalta, joka odotti esikoistaan aivan samaan aikaan. Kiitos vielä molemmille! Leikkisästi manailin miten kalliiksi heidän kanssa jutteleminen tuli, sillä aina keskusteltuamme tajusin, että meiltä puuttuu vielä jotain. :)
Kaikki vauvoihin liittyvä herättää paljon tunteita ja epäilemättä myös tämä lista. Joten mainittakoon, että vähemmälläkin varmasti olisi voinut selvitä. Ja että huomattavasti edullisemmin tarvikkeet olisi saanut kasaan hyödyntämällä mm. Facebookin kirppisryhmiä.
1. Vaunut Tätä hankintaa tarvitsee tuskin perustella. :) Päädyin Bugaboo Buffaloihin (lue aiempi kirjoitukseni valintakriteereistäni täältä) ja tilasimme ne vaivattomasti Baby Plussalta Hollannista (lue aiempi kirjoitukseni vaunujen hankinnasta täältä). Kaikkine lisäosineen (sis. Breezy Sun Canopyn eli kesäkuomun ja villaisen patjansuojuksen) hinnaksi tuli hieman alle 1300 euroa (ennen saamaani blogialennusta). Teen vaunuista vielä oman postauksensa, kunhan käyttökokemuksemme ovat karttuneet.
2. Turvakaukalo Tarvitaan jo sairaalasta lähtiessä. Ostimme ystäväpariskunnalta Maxi-Cosin käytettynä noin 50 eurolla, mutta tämänkin olisi voinut tilata Baby Plussalta. Uutena 100-250 euroa. FYI: Meidän istuin on violetti – ymmärrätte varmaan millainen kriisi tämä on äidille ollut. ;)
3. Pinnasänky ja patja Sängystämme olenkin jo kirjoitellut aiemmin mm. täällä. Päädyimme siis Baby Danin Alfred-malliin, josta saa toisen laidan kokonaan irti ja joka on kooltaan normaalia pienempi. Pinnasänkyjen hinnat vaihtelevat satasesta lähes tuhanteen euroon. Meidän sänky kustansi 140 euroa ja patja lähes satasen. Lisäksi keittiössä meillä on rottinkinen ystäviltä lainaksi saatu ”kakkossänky” (lue lisää täältä). Ja saaressa vielä kolmas Ikean pinnasänky… Kuvassa Stokken kaunotar, joka on yksi vaihtoehto suurempaan malliin siirtyessämme.
4. Petivaatteet Lakanoita ostin Ikeasta ja kirppikseltä. Kirpparilakanoissa on jo kulumaa, mutta osassa niin kaunista uskoakseni käsin tehtyä pitsiä ja kirjailua, että ne ovat ehdottomia suosikkejani. <3 Peiton saimme ystävältäni Heliltä, mutta toistaiseksi emme ole sitä juurikaan käyttäneet, sillä asunnossamme on ollut niin lämmin. Peittona on toiminut kevyt 120 x 120 senttinen pehmeä, kivipestystä pellavasta ompelemani ”liina”, johon ostin kankaan Eurokankaasta. Petivaatteetteisiin on mennyt yhteensä noin 60 euroa.
5. Muovitetut lakanat Aivan ehdottomia pikkupuklaajan kanssa. :) Jo lähestyvää synnytystä ajatellen olin hankkinut parivuoteeseemme Ikeasta vesitiiviin patjasuojuksen (noin 20 euroa) pellavalakanoiden alle. Ja sinne se on saanut jäädäkin, sillä myös imettäessä maitoa valuu usein lakanalle ja pikkuisella voi käydä erilaisia vahinkoja. Myös sohvaan hankin Eurokankaasta vastaavaa muovitettua froteeta ja Ikeasta pieniä muovitettuja lakanoita (noin 5 euroa) vauvansänkyihin. Kaikki yhteensä noin 50 euroa.
6. Viltit Vilttejä meillä on kaksi: Ikean puuvillaviltti (reilut 10 euroa) lämpimille keleille ja Bugaboon merinovillainen viltti (reilun satasen) koleaan keliin (myös Baby Plussaalta). Vilteillä on kätevä reagoida nopeasti lämpötilanmuutoksiin kärryttelylenkeillä.
7. Kapalopussi Sain Svaddle up -kapalopussin blogin kautta. Tutustuminen siihen on vielä kesken, joten palaan aiheeseen vielä oman postauksen merkeissä. :) Pussi on hyvä vaihtoehto pikkuisille, jotka potkivat peiton helposti pois. Se myös helpottaa vauvaa rauhoittumaan, kun hän ei pysty huitomaan raajojaan yhtä hallitsemattomasti. Pussi tuo mielenrauhaa myös vanhemmille, kun ei tarvitse stressata, että peitto tukkisi hengitystiet. Uutena reilut 30 euroa.
8. Hoitotaso ja -alusta Kuten täällä jo aiemmin kirjoitin, teimme puisen hoitotason itse (lue lisää täältä). Lisäksi hankin Pilvilinnaan Form & Färgin pehmusteen. Materiaalit kustansivat noin 80 euroa ja hoitoalusta noin 40 euroa. Myös hoitoalustoja olisi löytynyt Baby Plussalta (jos vain olisin ajoissa tajunnut sellaisen tarvitsevani :)).
9. Matka-alusta Vaipanvaihtotarve voi iskeä missä vaan, joten Heli-ystäväni osasi opastaa, että kannattaa hankkia oma ”matka-alusta”, jonka voi asettaa kahvilan tms. tason päälle. En löytänyt mistään printtiä, johon olisin ollut tyytyväinen, joten tein alustan vahakankaasta itse. Valmiit alustat, esim. tämä Form & Färgin malli kustantaa noin 20 euroa; itse tehtynä tarvikkeisiin meni suunnilleen saman verran.
10. Unipesä Sain babynestin blogin kautta ja voi pojat olemme olleet siihen tyytyväisiä! Kirjoitan tuotteesta vielä oman postauksensa, mutta todettakoon jo lyhyesti, että olemme käyttäneet sitä vaunuissa, pinnasängyssä, sohvalla jne. Uutena noin 80 euroa.
11. Vanna ja tuki Vauvaa tulee kylvettää vähintään kerran viikossa, ja pieni vanna on pesupuuhiin kätevin. Koska kylppärissämme eli liikatilaa ole, päädyimme Stokken taittuvaan versioon, jonka tilasimme jälleen Baby Plussalta vajaalla 40 eurolla. Lisäksi saimme ystäväpariskunnalta vannan sisään tulevan ergonimisesti muotoillun istuimen / tuen, joka varmistaa, että pikkuisen pää pysyy vedenpinnan yläpuolella. Uutena newborn-tuki 15 euroa.
Kolmatta kertaa kylvyssä noin 3 viikon iässä. <3
12. Syöttötuoli Syöttötuoli ei ole heti vastasyntyneelle tarpeen, mutta Stokken Tripp trappiin saa kätevän newborn-istuimen, jonka avulla pienokaisen saa osaksi ruokapöytäkeskusteluja. :) Uutena tuoli kustantaa noin 180 euroa; newborn set siihen päälle noin 90 euroa. Tuolin sain veljeltä käytettynä; vastasyntyneen istuimen tilasin Baby Plussalta.
13. Harsot Ennen vauvantuloa en ymmärtänyt mihin harsoja tarvitsemme; onneksi sain niitä työkaverilta lahjaksi! Varsin pian ostimme niitä tusinan verran lisää. :) Harsoja tarvitsee aivan kaikkeen – pyllypyyhkeeksi vaipanvaihtopisteelle, puklujen pyyhkimiseen, imettäessä maidon valuessa, jne. jne. Jollein pilviteemaiset valkoharmaat suosikkiharsoni löysin Vaunuaitasta. Tusina erilaisia harsoja kustansi noin 40 euroa.
14. Imetystyyny Kätevä kun syöttää lasta istualtaan. Ja toimii kuulemma myöhemmin myös vauvan ympärillä ”turvarenkaana” kun taapero alkaa harjoitella istumista. :) Itse sain parikin näitä ystäviltä, mutta esimerkiksi tämä Delta Babyn pilkullinen malli näyttäisi kivalta. Hinta vajaat 50 euroa.
15. Rintapumppu Harkitsin pitkään hankkisinko pumppua etukäteen, sillä kaikkihan eivät sitä tarvitse. Olin tyytyväinen, että lopulta päätin hommata pumpun valmiiksi, sillä maidontuotannon kiihdyttyä rinnat pakkautuivat todella koviksi, ja pienokaisen vasta opetellessa imemistä ei tosiaan kaivannut ylimääräistä säätöä rintapumppujen vertailusta ja shoppailusta. Päädyin Philips Aventin sähkökäyttöiseen malliin, jonka niinikään tilasin Baby Plussalta. Hinta noin 135 euroa.
16. Maidonkerääjä Näitä tajusin tarvitsevani vasta imetyksen todella käynnistyttyä. (Ensimmäiset pari viikkoa maitoa herui nimittäin hurjasti pienokaisen imiessä toista rintaa.) Estävät paidan, sängyn jne. kastumisen ja myös mahdollistavat maidon ottamisen talteen esim. pakastusta varten. Kaksi Philips Avent kerääjää noin 15 euroa.
17. Tuttipullojen sterilisoija Tämä kuuluu varusteisiin, joita en uskonut tarvitsevani, mutta joka on osoittautunut jo nyt todella hyödylliseksi, vaikka emme tuttipulloja syöttämisessä ole vielä edes käyttäneet. Olen nimittäin lypsänyt maitoa kerran vuorokaudessa pakkaseen, ja sterilisoijalla pullot ym. pumpun osat saa putsattua muutamassa minuutissa. Tämäkin on Philips Avent tuoteperheestä; hinta uutena noin 40 euroa; itse saimme tämän ystäviltä käytettynä.
18. Tuttipullot Pulloja olemme tarvinneet vain lypsäessäni maitoa pakkaseen. Ja emme aiokaan ottaa tuttipulloja pikkuisen kanssa käyttöön vielä toviin, jottei imemisote vain häiriinny. Valitsemamme pullot kuuluvat myös Philips Avent -sarjaan ja nämäkin tilasin Baby Plussalta. Neljän pullon pakkaus reilut 30 euroa.
19. Mobile(t) Mobileja meillä on parikin – sekä sängyn että hoitopöydän päällä. Ja saareen teen vielä kolmannen. :) Kuvassa Ferm Livingin Kite. Kaikki yhteensä noin 60 euroa.
20. Mobilen pidike Löysin kauniin puisen version Vaunuaitasta vajaalla 30 eurolla.
21. Kantoreppu Todella kätevä – lapsi saa olla ihokontaktissa samalla kun vanhemmat saavat samalla puuhasteltua kädet vapaina. Visuaalisesti olisin pitänyt eniten BabyBjörnin (kuvassa) malleista, joita niitäkin saa Baby Plussalta 80-180 eurolla. Me päädyimme ystäväni Helin suosituksesta kuitenkin Manducaan, jonka kotiutin käytettynä Facebookin kirppisryhmästä 50 eurolla. Not bad!
Pikku-W viihtyy Manducassa yleensä reilun tunnin kerrallaan.
22. Babysitteri Yksi niistä hankinnoista, joita ilmankin pärjää, mutta joka kuulemma kannattaa hankkia, jotta vanhemmatkin saavat hetken breikin. Päädyimme Baby Björnin malliin, jonka tilasin – yllätys yllätys – Baby Plussalta noin 125 eurolla. Lisäksi saamme Heliltä vielä toisen käytettynä saareen. Vielä emme ole sitteriä juurikaan käyttäneet, sillä sen ergonomia ei ole paras mahdollinen aivan pienelle.
23. Aktivointikaari Aktivointikaaret ovat yleensä aina riemunkirjavia, joten olin todella iloinen löytäessäni suhteellisen neutraalin Done by deerin mallin Baby Plussan valikoimista. Tämä ”baby gym” on näppärä, sillä sen voi nostaa vauvan ylle hänen ollessa paitsi lattialla, myös sohvalla, sängyssä, jne. Hinta noin 90 euroa.
Kaari alkaa vähitellen kiinnostaa pikku-W:tä ja lähikuukausina siitä tulee olemaan varmasti suuresti iloa!
24. Leikkialusta Kivoja leikkialustoja löytyisi vaikka kuinka! Itse päädyin Anel Miffyn alustaan; hinta noin 65 euroa Baby Plussalla.
25. Vaatteet Uusia vaatteita olemme ostaneet todella vähän. Sain kahdelta ystäväpariskunnalta heidän kaikki vanhat vaatteet, joten pikku-W:llä onkin varmasti jo enemmän vaatteita kuin isällä ja äidillä yhteensä. ;) Muutaman söpön minivaatteen kuitenkin ostin kaupoista ja jonkun verran vähän suurempia vaatteita kirppikseltä, joihin meni yhteensä noin satanen.
Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Tästä puuttuu mm. vauvalle hankitut lelut, hygieniatuotteet, vitamiinit… Lisäksi mm. tutti, vaunujen kuomuverho, vaunun aktivointilelu, pienet pelastusliivit, pinnasängyn laitapehmusteet, itkuhälytin jne. ovat vielä hankintalistalla… Hankintalistalta puuttuu myös kaikki äidin tarvitsemat tuotteet: ns. mahavyö, jonka hankin raskauden loppupuolella tukemaan vatsaa, imetysliivit, raskaus- ja imetysvaatteet, jne.
Entä mitä nämä kustansivat? Jos olisimme hankkineet kaiken uutena ja ilman blogin kautta saamiani alennuksia, tuotteille olisi tullut yhteensä hintaa reilut 3,400 euroa. Huh. Mutta kuten jo yllä kirjoitin, lastentarvikkeita saa to-del-la edullisesti ja hyväkuntoisina kirpputoreilta. Räikeimmin tämä näkyy vaatteissa, joita myydään yleensä eurolla tai parilla.
Lisätkäähän kommentteihin, jos unohdin jotain oleellista!
All photos from producers. Svaddle-up and Babynest gifted and items from Baby Plus discounted for the blog visibility.