Kodin etäseuranta Schneider Electricin Wiser-älylaitteilla

Collaboration | Yhteistyössä Schneider Electricin kanssa

Hankittuamme vapaa-ajankodin Hangosta olimme monille mökkeilijöille tuttujen kysymysten äärellä. Miten ylläpitäisimme talvella sopivan matalaa lämpötilaa, joka samalla säästäisi energiaa ja varmistaisi ettei rakenteisiin ja putkiin synny ongelmia? Voisimmeko luoda asuntoon etäseurantajärjestelmän, jonka asioista lomakodin uskaltaisi jättää talvipakkasillakin huoletta tyhjilleen pidemmäksikin aikaa?

 

Patrik ryhtyi selvittämään eri vaihtoehtoja ja päätyi hetken googlailtuaan tutustumaan Schneider Electricin Wiser-älykotijärjestelmään. Meillä on kaupunkikodissa Schneiderin langattomat valonkatkaisijat (palaan niiden etuihin omana postauksenaan) ja pian tajusimme, että voisimme rakentaa Schneiderin tuotteilla myös luotettavan älykotijärjestelmän, joka ratkaisisi pulmamme.

Ensitöiksemme vaihdoimme taloa pitkään palvelleet vanhat ilmalämpöpumput energiatehokkaampiin uusiin malleihin, joita pystyi ohjamaan etänä. Pidämme lomakodissa siis matalaa ylläpitolämpöä ja etäohjauksella voimme reagoida ulkolämpötilan muutoksiin ja varmistaa, etteivät putket jäädy missään olosuhteissa. Haluamme myös varmistaa, että sisälämpötila on aina selvästi ulkolämpötilaa korkeampi, ettei rakenteisiin kerry kosteutta.

 

Tässä kaikessa on ratkaisevaa, että tiedämme tarkalleen kuinka lämmintä ja kosteaa asunnon eri osissa on. Tähän hyödynnämme langattomia Wiserin yhdistettyjä lämpö-/kosteussensoreita, joita olemme asetelleet ympäri taloa kriittisiin paikkoihin. Näin saamme hyvä kuvan siitä, miten lämpö leviää rakennuksen eri osiin ja että lämpötilaero ulkoilmaan pysyy riittävän suurena kaikissa olosuhteissa. Olemme lisäksi asentaneet myös muutaman vesivuotosensorin hälyttämään mahdollisista vuodoista. Näistä kaikista saamme reaaliaikaiset lukemat puhelimeen.

 

Lisäksi hankimme back-upiksi Schneiderin Wiser-pistorasian, jota voi ohjata etänä ja kytkimme siihen sähköpatterin. Eli vaikka ilmapumppu menisi epäkuntoon, voi sähköpatterin kytkeä etänä päälle tuoden pakkasilla kriittistä lisälämpöä, kunnes pääsemme paikalle korjaamaan tilannetta.

 

Turvallisuussyistä olemme myös asentaneet sisätiloihin sekä ulos muutaman Wiserin valvontakameran, jotka raportoivat automaattisesti, mikäli havaitsevat liikettä. Myös Wiser-liiketunnistin olisi ollut toinen vaihtoehto tähän, mutta kameralla pääsee heti tarkistamaan tilanteen, eikä tarvitse jäädä arvuuttelemaan mitä asunnolla tapahtuu. Ulkokameran avulla voimme myös tarkistaa, onko ilmalämpöpumppuihin alkanut muodostua jäätä. On muutenkin mukavaa, kun pääsee omin silmin varmistamaan, että kaikki näyttää normaalilta eikä esim. ikkuna ole rikkoutunut tai puu kaatunut talon päälle.

 

Patrikilla on asennettuna puhelimeen appi, jolla voi seurata sensoreita ja kameroita sekä etäohjata laitteita mistä tahansa. Puhelimeen tulee myös automaattiset hälytykset, jos esim. asunnon lämpötila laskee tai kosteuslukema nousee tietyn raja-arvon yli. Tai jos pihalla on piipahtanut pupu tai muita metsän eläimiä :) Ja itse asiassa juuri tänä aamuna saimme puhelimeen ilmoituksen, että kellarin lämpötila oli laskenut vain muutamaan asteeseen, joten nostimme ilmalämpöpumppuja pari astetta ylöspäin pakkasjakson ajaksi.

 

Vain mielikuvitus on rajana, mihin kaikkeen näitä tuotteita voi hyödyntää. Näen jo mielessäni älykkääseen pistorasiaan kytketyn kahvinkeittimen, jonka voi napsauttaa päälle yläkerrasta vanhempien master bedroomista. Lisäksi tulemme hyödyntämään varmasti myös esim. liiketunnistimia ainakin portaiden yövalaistuksessa, jahka pääsemme remontoimaan taloa ensi syksystä alkaen.

 Voit lukea lisää älykodista täältä.


Tuotteista saatu alennusta valokuvia ja some-näkyvyyttä vastaan.